Hogyan hat a dark mode az egészségünkre?

dark mode

Biztos vagyok benne, hogy Te is találkoztál már a dark mode-dal, azaz a sötét üzemmóddal. Néhány éve már bemutatkozott ez a design trend, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend a felhasználók körében. Egyre több weboldalon van lehetőség átváltani sötét üzemmódra, és elég sok alkalmazásnak van már sötét verziója is, de okostelefonunk alapértelmezett megjelenési módjának is beállíthatjuk.

Azon túl, hogy trendi, tudtad, hogy még az egészségünkre is jótékonyan hat?

A dark mode használata ugyanis csökkenti a készülékeinkből felénk áradó kék fény expozícióját. Ezzel pedig elkerülhetünk olyan kellemetlenségeket, mint fejfájás, szemfáradtság vagy alvászavarok.

De mi is az a kék fény?

A kék fény nagy része a Napból származik, ennek köszönhetően tudjuk például megkülönböztetni a nappalt az éjszakától. Tulajdonképpen egy bizonyos mértékig még jótékony hatással is van ránk a természetes forrásból származó kék fény. Azonban köszönhetően a digitális eszközeinknek, pontosabban azok kijelzőinek, a kelleténél már sokkal több ilyen fényt kapunk, ami különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

Nem véletlenül fájdul meg a fejünk vagy kezd szúrni-égni a szemünk nap végére, ha egész nap a monitor előtt ültünk, vagy éppen sok órán át nyomkodtuk az okostelefonunkat. Az ezekből a kijelzőkből érkező fény a legkárosabb az egészségünkre. Míg az alacsonyabb energiájú fényeket a szaruhártyánk elnyeli, addig ezt a magas energiájú kék fényt már nem képes, így az szépen lassan roncsolni kezdi a retinánkat. Az alábbi tünetekkel találkozhatunk tehát, ha túl sok kék fény ér bennünket:

  • alvászavarok
  • fejfájás
  • szemszárazság
  • szemfáradtság
  • dekoncentráltság

A dark mode azonban ezeken a problémákon segíthet. Ha sötétben, vagy legalábbis gyenge fényviszonyok mellett használjuk laptopunkat, vagy mobil eszközeinket, jobb, ha átváltunk inkább sötét üzemmódra. Ezzel máris kevésbé terheljük a szemünket. Habár az olvashatóság szempontjából az a jobb, ha a világos háttéren sötét színnel megjelenített szöveget olvasunk, nem túl erős fényviszonyok mellett valóban kevésbé fárasztó és megerőltető a szemünknek, ha sötét háttéren világos színnel írt szöveget olvasunk.


Szerencsére ma már nagyon sok weboldalon van lehetőség sötét módra váltani. A Chrome böngészőhöz például még egy Dark Mode bővítményt is hozzáadhatunk, így mi magunk is tudunk váltogatni a light és a dark mode-ok között (bár ez nem minden weboldal esetében néz ki túl jól…).

Az újabb mobiltelefonoknál be is tudjuk állítani ezt az üzemmódot. Itt akár időintervallumot is megadhatunk, hogy mettől meddig használjon sötét módot a készülék. Én például az esti órákban már csak dark mode-ot használok.

+ 1 jótékony hatás

További előnye a dark mode-nak, ami ugyan nem a mi egészségünkre hat, hanem a mobiltelefonunkéra, az az, hogy ennek az üzemmódnak a használata növeli az akkumulátor élettartamát is.
Az OLED/AMOLED kijelzők minden egyes képpontját külön fénykibocsátó dióda világítja meg. Amikor ezek a képpontok éppen nincsenek használatban, akkor a diódák kikapcsolt állapotba kerülnek. Mivel a sötét mód sok fekete képpontot használ, így elég sok dióda kapcsol ki, így tehát kevesebb energiát használ az adott eszköz. Ez pedig nyilvánvalóan kíméli az akkumulátort is.

Egyszóval nem is olyan rossz ez a dark mode, ugye?


Ha érdekelnek a korábbi bejegyzéseim is, itt elolvashatod őket!