Miért olyan fontos a drótváz?

drótváz

Kezdjük először is azzal, hogy tisztázzuk mit is jelent egyáltalán a drótváz. A drótváz (angolul wireframe) tulajdonképpen a weboldal vagy applikáció váza. A drótváz készítésekor határozzuk meg azt, hogy mi hol és milyen méretben fog megjelenni majd a weboldalunkon. Tehát, hogy hol lesznek az egyes elemek, mint szöveges területek, képek, gombok, navigációs menü stb. A drótváz egy fekete(szürke)-fehér vázlat csupán.

drótváz
Jobb esetben a tervezés a wireframe elkészítésével indul. Az ügyfél igényeit és kívánságait felmérve kialakítjuk a weboldal vázát. Itt színek, képek, konkrét betűtípusok vagy a logó maga még nem jelennek meg. Az már a webdesign, de ott még nem tartunk. Itt tényleg csak az elrendezés és a méretek meghatározása, funkciók kijelölése történik.

Sokkal könnyebb a drótváz készítése során észrevenni és javítani az esetleges tervezési hibákat, hiszen nem vonja el sem az ügyfél, sem a tervező figyelmét a design. Éppen ezért nagyon fontos lépése ez a tervezésnek, amit nem lenne szabad átugorni, ahogy sajnos sok designer teszi.

De miért szeretik sokan ezt a lényeges lépést kihagyni a tervezésből?

Egész egyszerűen feleslegesnek tartják, vagy éppen időpocsékolásnak. Illetve nagyobb kedvük van rögtön a designnal, a színek és formák tervezésével indítani, mert ez egy kreatívabb, vonzóbb lépés számukra. Így azonban sokkal gyakrabban fullad kudarcba a munka. A befektetett idő, energia és az ügyfél részéről a pénz is kárba vész, hiszen a várt eredmények végül elmaradnak. Így azt gondolom az a kis idő még pluszba, amit a drótváz elkészítésével eltöltünk, abszolút megtérül a végére, mivel így nagyobb eséllyel fog a végén megvalósulni az, amit szerettünk volna.

Hogyan készül?

A drótvázakat papíron vagy erre alkalmas szoftverben készíti el a designer. Én személy szerint mind a kettőt alkalmazom a tervezés során. Nem csak a logótervezésnél, de a drótváz esetében is előbb papírt és ceruzát fogok, és csak utána nyitom meg a tervezőprogramot.

drótváz
A drótváz felülete alapból nem interaktív, de megfelelő programmal kattinthatóvá is lehet tenni. Ezt már prototípusnak hívjuk. Így nagyon jól lehet látni, hogy egy gombra kattintva honnan hova juthatunk el egy weboldalon vagy éppen egy applikációban.

A drótváz készítése során sokkal jobban meg tudjuk ismerni az ügyfelünket is, hiszen már a tervezés első lépéseinél folyamatosan visszajelzéseket tud adni nekünk, hogy mi az, ami tetszik neki és mi nem, jobban meg tudjuk érteni ezáltal az elképzeléseit. Továbbá az ügyfél is sokkal jobban fogja érteni és átlátni az egész folyamatot, melynek ő is aktív részese.

Kipróbálnád?

Van egy nagyon jó kis online eszköz arra, hogy meg tudjátok nézni bármilyen weboldal drótvázát. Ez az eszköz pedig a Wirify. Az oldalon lévő Wirify by Volkside elemet kell a könyvjelzők közé húzni, majd bármilyen weboldalt megnyitva, ha rákattintotok erre a könyvjelzőre, azonnal megmutatja a weboldal drótvázát. Ha nem menne elsőre, a Wirify weboldalon van egy kis leírás és videó is annak működéséről. Próbáljátok ki, ha van kedvetek!