A DIY weboldalak leggyakoribb hibái

diy weboldalak

Manapság már nem nehéz összedobni egy weboldalt. Pl. a WordPress-t is bárki letöltheti és egy ingyenes sablonnal mindenféle kódolási ismeret nélkül el is tud készíteni magának egy weboldalt. Vagy ott van a szintén népszerű Wix, ami egy felhőalapú weboldalkészítő platform. Előbbi esetben nyilván szükséges domain nevet és tárhelyet is vásárolni, utóbbihoz maga a Wix biztosít. De most ezekbe nem is mennék bele részletesebben. Inkább nézzük mik azok a hibák, amelyeket az ún. „do it-yourself”, azaz „csináld magad” weboldalaknál elkövetnek a készítőik.

1. Reszponzivitás hiánya

reszponzivitás

Tudtad, hogy a webes forgalom 54,8%-a mobil eszközről generálódott 2021 első negyedévében? Ez a szám 2015 első negyedévében még csak 31,16% volt. Óriási ütemben nő a mobil eszközök használata, éppen ezért is rendkívül fontos, hogy a weboldalunk ne csak desktop (asztali), de mobil eszközökön is jól mutasson, azaz, hogy reszponzív legyen.
Sajnos azonban nagyon sok olyan weboldal van még ma is, amit nem optimalizálnak mobil eszközre, és bizony ez a DIY weboldalak nagy részére is igaz.

2. Homemade-hatás

Igen, sajnos a DIY weboldalakon nagyon is látszik, hogy nem hozzáértő ember készítette. Nem megfelelő a színek használata, az oldal elrendezése, felosztása, a választott betűtípus stb. Lehet, hogy a vállalkozásod profi, de akkor a weboldaladnak is ezt kell sugároznia. Nem léphetsz ki az online térbe egy gyenge minőségű oldallal, mert akkor a látogatónak sem az lesz a benyomása, hogy egy profi céggel áll szemben.

3. Kép-problémák

Nagyon fontos, hogy jogtiszta képeket használj a weboldaladon. Rengeteg ingyenes fotó fellelőhely létezik az interneten. Ilyenek pl. a Pexels, Pixabay, Unsplash, Freepik és társaik. Utóbbi esetében azért érdemes figyelni, mert nem minden kép használható onnan sem kereskedelmi célokra.
Szóval, ha nem szeretnél büntetést fizetni a nem megfelelő képhasználat miatt, akkor nagyon figyelj oda, milyen képeket töltesz fel a weboldaladra.

Másik gyakori probléma (még néhány designer esetében is sajnos), hogy a képeket optimalizálás nélkül töltik fel a weboldalra. A fotók mérete több MB is lehet, amik ekkora méretben a honlapodra feltöltve durván belassítják azt, arról nem beszélve, hogy rengeteg helyet foglal a tárhelyeden is. Érdemes tehát a honlapodra szánt képek méretén csökkenteni. Erre egy remek alkalmazás a TinyPNG.

4. SSL-tanúsítvány hiánya

Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány a szerver és a kliens közti biztonságos, titkosított csatorna kialakítására szolgáló protokoll. Azért van szükség erre, hogy megóvjuk a felhasználók olyan kényes adatait, mint pl. a bankkártya adatok. A titkosított adatot így csak a célszerver kapja meg, tehát nem kerül illetéktelenek kezébe.

ssl
Hogy honnan tudod megállapítani, hogy egy weboldal rendelkezik-e ilyen tanúsítvánnyal?
Nagyon egyszerűen. A böngészősávban, ha a honlap neve előtt az szerepel, hogy https, akkor az biztonságos, rendelkezik SSL-tanúsítvánnyal, ha csupán http szerepel ott, akkor nem rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal. Másik ismertető jele a biztonságos oldalnak, ha egy lezárt lakatot látsz a böngészősáv elején. Amennyiben nem biztonságos, akkor azt egy háromszögben lévő felkiáltójel jelzi, valamint írja is, hogy nem biztonságos.
Azért is jó még, hogy rendelkezzünk ilyen tanúsítvánnyal, mert a Google előrébb helyezi a találati listájában a https-sen megjelenő oldalakat.

A legtöbb tárhelyszolgáltató egyébként automatikusan biztosítja az SSL-tanúsítványt a domainekhez, nekünk csupán beállítanunk szükséges. Amit egy hozzá értő nem feltétlenül tudja, hogyan kell, vagy nem is tudja, hogy ezzel is foglalkoznia kell.

5. SEO, vagyis keresőoptimalizálás

seo

Minden weboldal-tulajdonos azt szeretné, ha weboldala az első(k között) lenne a Google találati listájában. Ezért fontos a SEO-val foglalkozni, hogy úgy optimalizáljuk a weboldalunkat, hogy a fő kulcsszavakra az elsők között minket dobjon fel a kereső. Ez az optimalizálás sok DIY weboldal esetében elmarad. Így ezek az oldalak a találati listában nagyon hátra kerülnek, ahová már nem is jut el a potenciális ügyfél.
A másik probléma, hogy az ilyen DIY weboldalakat egyszer elkészítik, de évekig utána felé se néznek, nem frissül rajta a tartalom, így végképp nem is fog előkelő helyet elfoglalni a találati listában.

Összegezve tehát egy weboldalt tényleg nem olyan bonyolult összerakni, köszönhetően a sok sablonnak, oldalépítőnek, DE egy jól működő, színvonalas, profi weboldalt csak egy hozzáértő szakember fog tudni Neked elkészíteni. Aki a weboldal elkészítése után is rendelkezésedre áll, ha bármi probléma merülne fel, illetve folyamatosan karbantartja, frissíti a weboldalad, hogy az mindig tökéletesen működjön.

Ha szeretnél weboldal készítéssel kapcsolatban árajánlatot kérni, vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim valamelyikén.