Statikus és dinamikus weboldalak jellemzői

statikus_dinamikus_weboldal

A weboldalakat többféleképpen is csoportosíthatjuk. Egyik csoportosítás szerint megkülönböztetünk statikus és dinamikus weboldalakat.
Hogy jobban megértsd mit is jelentenek ezek, nézzük most meg részletesebben a két típus jellemzőit!

Statikus weboldalak

A statikus weboldalak legfőbb jellemzője, hogy tartalmuk csak a forráskód átírásával változtatható. Ez pedig kódolási ismereteket igényel. Tehát leginkább az fogja tudni a tartalmát módosítani, aki elkészítette Neked a weboldalt.
Egy statikus weboldalnak tehát nincs olyan adminisztrációs felülete, mint pl. egy dinamikus WordPress oldalnak, aminek tartalmát egy laikus is könnyedén tudja változtatni.

A statikus weboldal előnye viszont, hogy gyorsan töltődik be, ez pedig SEO tekintetében fontos szempont.
Kisebb a tárhely igénye is egy statikus oldalnak, illetve e mellett biztonságosabb is.
Egy statikus weboldal fejlesztése kevesebb időt vesz igénybe, mint egy dinamikusé, tehát sokkal hamarabb elkészül.

Statikus weboldalakból azonban manapság már egyre kevesebb készül, hiszen egy dinamikus weboldal sokkal több lehetőséget tartogat.

Dinamikus weboldalak

Ezeknek a weboldalaknak a nagy előnye, hogy a felhasználó is tudja a tartalmát szerkeszteni, mindenféle kódolási ismeret nélkül, egy egyszerű adminisztrációs felületen keresztül.

Dinamikus weboldalon pl. már lehet egy blogot is vezetni, állandóan frissülő tartalommal, szerkesztéséhez nem szükséges szakmai tudás. De ha pl. webshopot szeretnél, akkor is dinamikus weboldalra lesz szükséged. Egyszerűen tölthetsz fel így új terméket, törölhetsz régit, vagy módosíthatod a termékek jellemzőit.

Egy dinamikus weboldalon lehetőség van a látogatókkal interakcióba lépni.

A statikus weboldal jellemzőinél említettem, hogy mivel az gyorsabban töltődik be, ez egy nagyon jó pont a SEO szempontjából. Ettől függetlenül mégis a dinamikus oldalak kerülnek előrébb a Google keresésekben. Többek között amiatt is, mert a Google nagyon szereti az állandóan frissülő tartalmakat, főleg, ha jól megírt tartalom kerül a weboldaladra.

Van azonban néhány hátránya is a dinamikus weboldalaknak. Ilyen például, hogy lassabb a megjelenítése a statikus weboldalhoz képest. Kevésbé biztonságos, hiszen futó program és adatbázis van mögötte, amit könnyebb feltörni. Éppen ezért a folyamatos karbantartásról, frissítésről és a weboldal védelméről mindenképpen gondoskodni kell.

Miután egy dinamikus weboldal elkészítése hosszabb időt és komolyabb kódolási és programozási ismereteket is igényel, így költségesebb is, mint egy statikus weboldal.

Szóval, ha egy egyszerűbb bemutatkozó weboldalt szeretnél, aminek a tartalmán nem nagyon szeretnél változtatni, netán ideiglenesen lenne csupán szükség a weboldalra, akkor a statikus egy jó választás lehet.
Ha azonban folyamatosan frissülő tartalmat tervezel a weboldaladra, blogot, vagy webshopot szeretnél, akkor a dinamikus weboldal az ideális.

Ha még nem igazán tudod mit is szeretnél, vagy csak kérdésed lenne a weboldal készítésével kapcsolatosan, bátran vedd fel velem a kapcsolatot és kérj ajánlatot!