Egyedi vagy sablon weboldal?

egyedi vagy sablon

Amikor valaki úgy dönt, itt az ideje, hogy vállalkozásának weboldala legyen, elkezd bogarászni az interneten, és kétféle lehetőségbe botlik: egyedi és sablon weboldalt kínáló fejlesztőkbe/webdesignerekbe. Mivel sokan nem tudják mi is a különbség, ezért ebben a blogbejegyzésben megpróbálom ismertetni a két opció ismérveit.

Az egyedi fejlesztésű weboldalak legnagyobb előnye, ami a nevéből is kiderül, hogy egyedi. Egyedi a design, egyedi a kód, ezáltal egyedi lesz a megjelenés is.

A sablon weboldalak viszont egyáltalán nem egyediek, egy letölthető sablonban kell átírni a szöveget, kicserélni a képeket. Na, de nézzük meg ezt ennél részletesebben.

Sablon weboldalak

A sablonok tulajdonképpen már kész arculattal, designnal rendelkeznek, amiken néhány dolgot lehet módosítani, változtatni, de teljesen egyedivé nem tehető.
A képeket, szöveget ki lehet cserélni nyilván a sajátjainkra, beilleszthetjük a saját logónkat, arculatunk színeit is felhasználhatjuk, de teljesen egyedi sosem lesz. Sőt, ha már elkezdjük átvariálni ezeket a részeket, rögtön nem is fog olyan jól kinézni.
Ezek olyan sablonok, amiknek az alapjait a designerek már megtervezték és lekódolták, változtatni rajtuk így alapjaiban nem lehetséges.

Ma már rengeteg sablon közül választhatunk. Léteznek ingyenes sablonok és fizetős, prémium templatek (sablonok) is. A Themeforest-en pl. rengeteg ilyen template található. Ezek a sablonok a nagyobb CMS rendszerekkel (Content Management System=tartalomkezelő rendszer), mint pl. a WordPress, szerkeszthetőek.

sablonok
Komolyabb HTML és CSS tudást nem igényel ezek szerkesztése, és mivel a designt is készen kapjuk, így a webdesign tervezésével sem kell foglalkozni. Ebből következik, hogy egy ilyen sablon weboldal villámgyorsan el tud készülni, így olcsóbbak is, mint az egyedileg tervezett és kódolt oldalak. Nagy hátránya, hogy könnyen lehet, hogy a szöveget és fotókat leszámítva tök ugyanolyan oldalad lesz így, mint mondjuk a legnagyobb vetélytársadnak! Ez azért nem hangzik túl jól, igaz?

További hátránya, hogy rengeteg felesleges elemet tartalmaz, amitől lényegesen lassabb lesz az oldal, mint egy egyedileg kódolt, ami csak azt tartalmazza amire valóban szükség van.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy aki csak sablon weboldal készítést vállal, nagy eséllyel nem is rendelkezik megfelelő kódolási ismerettel. Így, ha valami probléma merülne fel a templattel, esélyes, hogy nem tudná a problémát megoldani.

Egy szóval, ha gyors és olcsó weboldalra vágysz, és nem zavar, ha másnak is ugyanolyan weboldala van, mint amilyen a tiéd is lesz, és elfogadod egy sablon oldal korlátait, tehát, hogy nem lesz 100%-ban olyan az oldalad, amilyet esetleg elképzeltél, akkor a sablon oldalt Neked találták ki! Ha viszont valami másra vágysz, akkor válaszd az egyedi fejlesztést.

Egyedi weboldalak

Az egyedi weboldal óriási előnye, hogy egyedi! Bármi, amit elképzeltél a weboldaladdal kapcsolatosan, azt maradéktalanul meg lehet valósítani! Az egyedi weboldalaknak csak a képzelet szabhat határt!

Ha egyedi weboldalt választasz, akkor a webdesigner elkészíti előbb a designtervet és ezt a tervet fogja lekódolni. Így minden odakerül a weboldalon, ahova szeretnéd, olyan színe, olyan betűtípusa, olyan hangulata lesz, amilyet Te szeretnél. Egy egyedi honlap egészen biztos nem fog hasonlítani a konkurencia weboldalára.

különböző

Ha később mégis változtatnál valamin, a hozzáértő webdesigner/fejlesztő, mivel kellő szaktudással rendelkezik könnyedén tud módosítani a weboldalon. Már ami a kódot illeti. Mert hogy a tartalmát Te is egyszerűen tudod majd szerkeszteni. (Már amennyiben CMS rendszerre épül a weboldal).

Ami a keresőoptimalizálást (SEO) illeti, szintén jobb, ha egyedi weboldalt választunk, hiszen könnyebb optimalizálni, mint egy sablon oldalt. Mivel nem tartalmaz felesleges kódokat, így az oldal betöltése gyorsabb, ami fontos a SEO szempontjából. Egyszóval előrébb fog kerülni a Google találati listában. És hát ki ne szeretné az első helyek egyikén látni weboldalát?

Az egyedi weboldal hátránya, hogy hosszabb idő alatt készül el, és drágább is, mint egy sablon weboldal. Érthető, hiszen a design megtervezésével indul a projekt, majd következik a sitebuild, és ezt követi a CMS rendszerre programozás. Ez heteket vehet igénybe. Szemben a néhány óra alatt összekattintgatható templatekkel.

Hogy leegyszerűsítsem, a sablon weboldal olcsó, gyors, de nem lesz sosem olyan, amilyet elképzeltél, az egyedi weboldal pedig drágább, lassabban készül el, de maradéktalanul olyan weboldalt kapsz, amilyet Te szeretnél, és igény szerint a későbbiekben tovább bővíthető, akár egy webshoppal is.

A döntés innentől rajtad áll, hogy melyiket választod!


egyedi